Leadership in Energy and Environmental Design
(LEED)

 

ساختمان‌هاي سبز كه تحت عنوان ساختمان‌هاي سازگار با محيط‌ زيست نيز معروف هستند از جمله سازه‌هايي هستند كه امكان بهره‌برداري بهينه از منابع ارزشمند طبيعي همانند انرژي آب، باد، خورشيد و... در كنار مصالح مؤثر و قابل بازيافت ساختماني را مهيا مي‌كنند.    اين ساختمان‌ها در طول سال‌هاي اخير با پيشرفت فوق العاده‌اي در طراحي و تكنولوژي نوين مواجه شده كه‌ اين امر كاهش آلودگي‌هاي زيست‌محيطي و تبعا ايجاد محيط سالم‌تر در داخل و خارج ساختمان‌‌ها را در پي دارد؛ آلودگي‌‌هايي كه چه بر اثر تخريب و تجديد ساخت ساختمان‌ها به‌وجود آمده است و چه كيفيت هوا و خاك و مصرف انرژي‌‌هاي غيرپاك را د‌ر پي داشته است.   با گسترش احداث ابنيه با تكنولوژي سبز در بخش‌هاي دولتي و خصوصي و استقبال صنعتگران و متخصصان ساختماني، نياز به برنامه‌اي مدون در اين امر اجتناب ناپذير شد.بدين‌منظور در شوراي ساختمان سبز ايالت متحده (USGBC) برنامه‌اي طرح‌ريزي شد تا اصول بهره‌برداري از ساختمان‌هاي سبز را در كل گيتي قابل استفاده گرداند. اين برنامه ليد (LEED) ناميده مي‌شود كه مخففLeadership in Energy and Environmental Design به معناي رهبري در طراحي انرژي و محيط‌زيست است. اين برنامه بر اصل انرژي و محيط‌زيست استوار شده و عامل توازن بين عملكرد‌هاي ضروري و مؤثر محيط است.   تيم‌هاي پروژه (صاحبان، توسعه دهندگان، معماران و پيمانكاران) مي‌توانند با عنايت به اصول اين برنامه به‌عنوان ابزار قدرتمندي در جهت هدايت راهكار‌ها اقتصادي و فيزيكي مديريت كرده و به اهداف پروژه‌هاي سبز كمك كنند.

 

leed000

 

 

 

 

ليد( LEED) چگونه كار مي‌كند؟
 

  ليد در 5 سرفصل محيط‌زيستي ارائه طريق مي‌دهد:1- سايت‌هاي سازگار با محيط‌زيست.2- كارايي و بازدهي آب (حفاظت از آب).3- انرژي و جو.4- حفظ مصالح و منابع.5- كيفيت داخلي ساختمان از نظر محيط‌زيستي.اگر پروژه‌اي با توجه به‌اين 5 سرفصل برنامه‌ريزي و طراحي شده باشد يا به عبارت ديگر شرايط ليد(LEED) را مورد عنايت قرار داده باشد محصول يكپارچه‌اي را به‌وجود مي‌آورد كه امكان دريافت گواهي‌‌هاي نقره (Silver)، طلا (Gold ) يا طلاي سفيد (Platinum) را خواهد داشت كه ميزان توجه به اصول قواعد دوستي با محيط‌زيست درجه گواهي‌‌ها را مشخص مي‌كند.1- سايت‌هاي سازگار با محيط‌زيست توجه به عوامل در زمان طراحي سايت موجب تاثير‌گذاري به‌اين بخش مي‌شود.


الف: محل ساختمان
ب: طراحي محوطه با توجه به محيط‌هاي طبيعي و كشاورزي
ج: استفاده از زمين‌هاي خالي بين ساختمان‌ها و زمين‌هايي كه كاربري‌‌هاي آلوده‌كننده قبلي را داشته‌اند.
د: كاستن نياز به استفاده از اتومبيل
ر: بهينه‌سازي‌ بافت محلي
ز: مديريت و كنترل آب‌هاي سطحي
س: كاهش آلودگي2-حفاظت از آبالف:‌كاهش ميزان آب مورد نياز براي ساختمان و افراد )مصرف بهينه آب(
ب: عدم‌استفاده از آب شرب براي آبياري و شست‌وشو.
ج: استفاده از فناوري‌‌هاي جديد براي تصفيه فاضلاب‌ها
د: حفاظت از كيفيت آب شرب و آب رودخانه‌ها، نهر‌ها و درياچه‌ها3-انرژي و جو
الف: مديريت بر تاثير‌گذاري انرژي‌‌ها به اتمسفر زمين و حتي‌الامكان كاهش مصرف انرژي
ب: استفاده از انرژي‌‌هاي تجديد‌پذير.
ج: نگهداري دوره‌اي و اصولي از ساختمان‌ها
د: حذف ‌‌هالون‌ها و گاز‌هاي گلخانه‌اي
ر: عدم‌استهلاك لايه ازن.4-مصالح و منابعالف: استفاده مجدد از ساختمان موجود
ب: كاهش مقدار مصالح مصرفي
ج: استفاده از مصالح محلي، منطقه‌اي و تجديدپذير
د: استفاده صحيح از منابع چـــوبي
برداشت شده و جايگزيني آن
ر: كاهش ضايعات و مديريت بر آن5-كيفيت داخل ساختمان به لحاظ زيست‌محيطي
الف: حذف يا كاهش منابع آلوده‌كننده داخل ساختماني
ب: تهويه هوا و كنترل آلوده كننده‌ها
ج: مطالعات حرارتي و برودتي و جلوگيري از پرت حرارتي.
د: كنترل كيفيت هوا
ر: استفاده صحيح و بهينه از نور و منظر سود‌هاي محيط‌زيستي


   احداث بنا و ساختمان‌سازي‌، تاثير منفي گسترده‌اي بر جنگل‌ها، مراتع، اكوسيستم‌‌هاي گياهي و جانوري و كشاورزي دارد. با انتخاب صحيح و جانمايي ساختمان در محل‌هاي مناسب مي‌توان از اين امر جلوگيري كرده و از گسترش بي‌رويه شهر‌ها كه يك معضل جديدي در شهر‌هاي بزرگ است، جلوگيري كرد.بازسازي ساختمان‌هاي موجود، استفاده از زمين‌هاي باير بين ساختمان‌ها و استفاده از زمين‌هايي كه در گذشته به دلايل زندگي ماشيني آلوده شده‌‌اند مي‌تواند مانع رشد بي‌رويه شهر‌ها شود.سود‌هاي اقتصادي كاهش هزينه عمليات: هزينه مصرف انرژي و آب در ساختمان‌هايي كه با فناوري ليد (LEED) طراحي شده‌اند به ميزان قابل توجهي نسبت به ساختمان‌هاي قديمي‌كاهش يافته كه‌ اين ميزان در طول يك دوره زماني قابل رسيدگي مي‌تواند هزينه‌هاي اوليه را جبران و به شاخص مثبت سرمايه‌گذاري دست يابند.ساختمان‌هايي كه به نحو مطلوب با اين فناوري ساخته شده‌اند مي‌توانند منجر به توسعه و پيشرفت پروژه‌هاي آتي شوند. بازسازي ساختمان‌‌هاي موجود مي‌تواند هزينه ساختماني و زير ساختار‌هاي آن‌را كاهش دهد. در اين سيستم با استفاده از برخي توانمندي‌‌ها مي‌توان از يك پروژه به‌عنوان پشتوانه پروژه ديگر استفاده كرد. با كوچك شدن برخي تجهيزات مانند چيلر‌ها مي‌توان از مصرف بي‌مورد جلوگيري كرد.

 

 

تحليل  اشغــال زمين بـه ميزان كـمتر زير ساخت‌‌هاي پالايش منابع آبي، كاهش هزينه‌هاي عملياتي، كاهش هزينه‌هاي تحميل شده به محيط‌زيست، همه و همه عامل مهمي‌در افزايش عملكرد اقتصادي محسوب مي‌شود.ارتقاء سود‌ها و ارزش دارايي  محيط‌زيست مطلوب مي‌تواند زمينه ساز سودهاي ارزشمندي در جامعه باشد. بهبود بازدهي در كار و توليد و سلامت جامعه از طرفي باعث افزايش سوددهي و از طرفي كاهش هزينه‌هاي درماني مي‌شود. اين ساماندهي در حد كلان ارزش مستغلات را بالا برده و درخواست‌كنندگان بيشتري خواهد داشت. ساختمان سبزي كه با عملكرد صحيح طراحي شده باشد سريع‌تر به فروش مي‌رسد يا به اجاره مي‌رود و اين به‌دليل رفاه و تسهيلات بيشتري است كه چه از نظر امكانات فيزيكي و چه اقتصادي در اختيار بهره بردارانش قرار مي‌دهد.

 


آينده   دنيايي را تصور كنيد كه طراحي سبز در حال رشد و تغيير است و اين نوع طراحي عاملي است كه دوستي با محيط‌زيست را روز افزون به نسل بعد انتقال مي‌دهد.